Het beeldend werk van Tjacolien Wiersma bevindt zich in het gebied "Kunst & Religie". Een religieus thema uit de kunstgeschiedenis wordt getransformeerd naar een hedendaags beeld. Het thema "Het Laatste Avondmaal" werd in een grote Installatie vormgegeven en is geŽxposeerd in verschillende kerken in Nederland en BelgiŽ.

Sinds 1990 is het thema "Pieta" een terugkomend thema. Het "Pieta" beeld van Michelangelo in de St. Pieter in Rome en "Pieta's" van Middeleeuwse kunstenaars zijn hierbij inspiratiebronnen. In een "PiŽta" wordt de moeder Maria verbeeld met haar dode zoon op haar schoot. Het woord "PiŽta" betekend: "medelijden wekkend". Soms is het gelaat van Maria verscheurd van verdriet om haar verloren Zoon. Het beeld is bijna een universeel symbool geworden van menselijk lijden. In rouw kan een mens verstrikt raken of blijven.

In de korte kunstzinnige film "Narthex" wordt menselijk lijden in beeld gebracht onder en boven water.

 
 
Er is een "PiŽta" scene verbeeld met synchroonzwemmers op de bodem van het zwembad. Ook ziet men een zwarte deken van rouw neerdalen over een jonge vrouw. De film eindigt met een filmshot die gebaseerd is op een Christusbeeld in een "overwinnaars houding" zoals het grote beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro in BraziliŽ. De pose van een schoonspringer op de springtoren is wat lichaamshouding betreft bijna gelijk. Door deze gelijkenis ontstond het idee om in een korte film samen te werken met sporters van PSV Schoonspringen, PSV Synchroonzwemmen, PSV Masters en de Duikschool van Frans Lobbe.

Naast prachtige beelden onder en boven water wordt de inhoud van de film verduidelijkt door een Italiaanse voice-over. Gedichten van Salvatore Quasimodo en Jaime Sabines, over de rauwheid van het bestaan, worden voorgedragen. Kabbelend over kleine golfjes, of meesleurend de donkere diepte in.

Filmmaker Richard Spierings ( www.richardspierings.com), filmcomponist Ad Maas ( www.admaas.eu) en editor Frans Suijs ( www.revolveavmedia.nl) werkten mee aan de film Nartex. Er hebben zo'n 110 mensen aan het filmproject meegedaan.

In 2016 is Narthex geselecteerd door het Eindhoven Film Festival.

In 2017 is Narthex geselecteerd door het New York City Independent Film Festival.