SYMBOLEN VAN OVERWINNEN

Een blinkend zilveren Bokaal wordt door onze sporthelden boven de schouders uitgetild. Gejuich klinkt. Het Volkslied wordt uit volle borst gezongen.

Emoties zijn voelbaar.

 
     
   

Beeldend kunstenaar TJACOLIEN WIERSMA laat in een serie schilderijen een verband zien tussen de overwinningssymbolen die in de sportwereld worden gebruikt en de symbolen die in de kerkelijke liturgie worden gebruikt als de Beker met wijn en de Schaal met brood.

Tijdens de viering van Het Avondmaal wordt op symbolische wijze naar de gewelddadige dood van Jezus verwezen. De rode kleur van de wijn verwijst naar het bloedvergieten van Jezus bloed aan het kruis.

In die zin verwijzen de schilderijen van TJACOLIEN WIERSMA zowel naar de glorierijke, feestelijke en uitbundige Overwinning na geleverde prestaties als naar de keerzijde van de medaille : het blindelings verstrikt raken in het net waarin men slechts één doel nastreeft : Winnen. Ten koste van alles.

In de schilderijen wordt het "doel" of "fuik" weergegeven door gouden vierkantjes.

Het blindelings nastreven van de overwinning, met Leven en Dood op het spel, is gelukkig met de enige manier om sport te beoefenen. Toch is het soms wel de realiteit.